Laatste zoekopdracht voor vluchten

Nieuwsbrief

Helsinki in het kort

De geschiedenis van Helsinki

Helsinki

De koning van Zweden en Finland, Gustav Vasa, heeft in 1550 Helsinki gesticht. De stad werd opgericht om de economische strijd aan te gaan met het toenmalige Tallin, dat toen een bloeiende Hansastad was. Helsinki ontwikkelde zich echter niet zoals verwacht. De inwoners waren er gedwongen heen verhuisd uit andere delen van het land en moesten later terugkeren naar hun oorspronkelijke woonplaats. Tijdens de grote noordelijke oorlog werd de stad in 1713 bezet door Rusland. Daarvoor had Helsinki een paar noodjaren achter de rug en zwaar te lijden gehad van honger, onlusten en de pest.

20 jaar later werd Helsinki opnieuw bezet door de Russen. Het was een paar jaar na deze bezetting dat de stad zich geleidelijk begon te ontwikkelen tot de moderne stad die het vandaag is. De ontwikkeling vond plaats in verband met de bouw van het militaire fort Sveaborg. De bouw werd geleid door de Zweedse officier Augustin Ehrensvärd. Gedurende de eerste zestig jaar vormde het fort Sveaborg een doelmatige bescherming tegen rusland, maar tijdens de Finse oorlog in 1808 verloor Zweden niet alleen Sveaborg, maar ook Finland aan Rusland. Het zou nog tot 1917 duren voor Finland zelfstandig werd. Kort daarop brak de Finse burgeroorlog uit. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad hevig gebombardeerd.

De metro van Helsinki werd in 1982 officieel geopend en in 2000 werd de stad uitgeroepen tot één van de culturele hoofdsteden.
Geweldige hoteldeals alleen voor u

Kaart van Helsinki

Header
Subject
Body
Footer