Athene in het kort

De geschiedenis van Athene

Athene

Athene en Griekenland hebben een buitengewoon interessante geschiedenis. Bij de Akropolis heeft men de eerste nederzettingen, daterend van ca. 6000 v. Chr., gevonden. De Olympische spelen zijn in Griekenland ontstaan en de eerste spelen werden in 776 v. Chr. gehouden. In 507 v. Chr. voerde Kleisthenes een politieke hervorming door en legde daarmee de basis voor de democratie van de klassieke tijd.

Athene was in de 5e eeuw betrokken bij verscheidene oorlogen, op de eerste plaats tegen Sparta op de Peloponnesos, en tegen de Perzen. Na de winst in de slag bij Salamis, even buiten Piraeus in 480 v. Chr., begon de bloeiperiode van Athene als zeenatie.

In de 2e eeuw n. Chr. bloeide het Romeinse Athene onder keizer Hadrianus en Herodus Atticus. In deze tijd bouwde Hadrianus triomfbogen, de Olympische Zeus-tempel en het Herodus Atticus-theater op de zuidelijke helling van de Akropolis. De christelijke keizer Justinianus verbood de heidense filosofen in 529 n. Chr. om onderrricht te geven en de klassieke oudheid was voorbij. Daarvoor in de plaats kwam de Byzantijnse tijd. In het Byzantijnse Rijk, dat vanuit Constantinopel werd bestuurd, was Athene een geslonken provinciestad zonder de invloed die het in de klassieke oudheid had. In 1458 werd de stad door de Turken veroverd en Athene werd een betekenisloze uithoek in het volgende imperium, het Ottomaanse rijk. Het duurde tot 1830 voordat Griekenland zelfstandig werd.

Van april 1941 tot oktober 1944 was Athene bezet door Hitler. In de winter van 1941-42 stierven 150.000 mensen in Athene door zuiveringen en honger. In 1947 brak in Griekenland een burgeroorlog uit tussen de linkse en rechtse partijen. De Verenigde Staten schaarde zich toen aan de rechtse kant.

In 1974 voerde de junta een staatsgreep uit op Cyprus en beraamde een moord op de aartsbisschop van Cyprus, Makarios. Dit leidde ertoe dat Turkije het noorden van Cyprus binnenviel. Dat was de druppel en de junta in Athene werd gedwongen af te treden. Daarmee keerde de democratie terug. In januari 2002 wisselde Griekenland zijn valuta in voor de Euro. In 2004 werden de Olympische zomerspelen in Athene gehouden.

Kaart van Athene

Header
Subject
Body
Footer